Wednesday, 4 February 2015

3 Tips Jimat Hilangkan Mata Panda

3 Tips Jimat Hilangkan Mata Panda


Ramai kawan-kawan saya yang berkeluarga dan bekerja mengadu sukar mendapatkan rehat yang cukup kerana terpaksa layan anak yang sukar tidur lambat. Akibatnya badan jadi penat dan yang paling ketara ialah mata pun bengkak dan ada lingkaran bawah mata ataupun eye bag.

Ada juga orang memanggil keadaan ini sebagai mata panda, tapi panda tu binatang yang comel. Kalau wanita macam anggun macam kita ni ada mata macam tu, agak-agak comel tak?

Bagi sesiapa yang rasa trend mata panda tu comrl. boleh berhenti baca sampai sini. Tetapi, kalau nak tahu bagaimana nak hilangkan mata panda ni dan dapatkan sepasang mata yang bersinar dan menawan, boleh teruskan membaca.

Macam cantik je make up macam ni, boleh juga tutup mata panda tu


Sebenarnya ada banyak cara untuk menghilangkan mata pandai ni, tapi saya kongsikan cara yang mudah dan praktikal.

1. Gunakan uncang teh. Kalau tak mahu membazir, gunakan uncang yang sudah digunakan untuk buat minuman. Boleh mula kumpul lah selepas buat teh.

Rendamkan dalam air sejuk, selepas disejatkan, taruk kat mata lebih kurang 15 minit.

2. Gunakan timun batang yang buat ulam tu. Mula-mula potong nipis-nipis, kemudian simpan dalam peti sejuk. Bila nak guna, terus ambil yang sejuk-sejuk tu letak kat mata. Memang terangkatlah. Rasa segar sangat.

3. Gunakan ais. Ni bukan guna ais seketul letak atas mata tau. Kalau tak, bukan lagi tenang, lagi stress ada sebab habislah basah bantal korang. Caranya gosokkan ais ke atas kelopak mata beberapa kali. Kesejukan ais tu memang boleh memberi rasa segar kepada urat mata.

Satu cara lagi ialah gunakan kapas muka, rendamkan dalam air berisi ais kemudian tampal lah kat mata.

Macam biasalah, mencegah lebih baik daripada mengubati. Jadi, kalau tak mahu mata panda ni, belajar-belajarlah tidur secukupnya dan ajar anak kita tidur awal.

Tak dinafikan selepas bergelar ibu atau yang baru bergelar isteri pun memang agak susah untuk tidur awal kerana banyak kerja yang perlu dibereskan sebelum tidur. Betul tak?

Jadi, kepada yang ada masalah mata panda, boleh lah mencuba tips-tips di atas. Kena ingat satu perkara, teknik ini perlu diamalkan dengan istiqamah sebelum lingkaran hitam itu hilang. Buat sekali,mungkin tak jadi.

Kalau ada tips yang lebih best, boleh kongsi-kongsi ya.

Okla, saya pun perlu tidur untuk elakkan mata panda ni.

No comments:

Post a Comment